Nakit, Akcije

Zakaj je nakit prav zares popolno darilo?

zlatarna-bb-blog-zakaj-je-nakit-popolno-darilo

Da je nakit zvesti spremljevalec človeka, nam povedo arheološke najdbe prvega človeškega okrasja starega več kot 90.000 let. Dejstvo, da so že naši predniki uporabljali nakit in se je navada nošenja ter podarjanja nakita ohranila vse do danes, priča o dejstvu, da ima nakit za človeštvo prav posebno vrednost.

Zakaj je nakit tako pomemben del človeške kulture? In zakaj že od nekdaj velja za eno najbolj izbranih, pomembnih in vrednih daril? Ko se odločimo podariti nakit, podarimo več kot le ogrlico, zapestnico ali prstan.

Podarimo sentimentalno vrednost in statusni simbol. Obdarjencu z nakitom povemo, da smo v nakup vložili veliko pozornosti in časa. Nakit je darilo, ki je večno in večen je spomin na osebo, ki ga je podarila ali dogodek, ki je z darilom povezan. Ko želite vam ljubo osebo osrečiti s tem posebnim darilom, naj vam bosta v pomoč pri izbiri pravega kosa simbolika in pomen, ki se skrivata v ozadju izbranega nakita.

5 najpogostejših priložnosti za podarjanje nakita

Zaradi svojega močnega sporočila je nakit čudovito in izbrano darilo. Če imate nekoga zelo radi in ste s to osebo v bližnjem odnosu (sorodnika, ljubezensko razmerje, tesno prijateljstvo) je naslednjih pet razlogov odličnih, da za darilo izberete ravno nakit.

  • Nakit je odlično darilo za božič ali rojstni dan.

Pri rojstnih dneh se vse vrti okoli posebnih spominov. Prav tako božič. Je čaroben čas, ko si vzamemo trenutek več zase in tiste, ki jih imamo najraje. Ko smo hvaležni za to, kar imamo. Takšne priložnosti so posebne tudi zaradi obdarovanja. Čudovit občutek je, ko prejmemo izvirno darilo, ki nam da vedeti, kako posebni smo za nekoga. 

Enako lep ali še lepši je trenutek, ko sami nekaj podarimo tistim, ki jih imamo najraje. Ko vidimo kako ob pogledu na darilo letijo iskrice iz oči, na ustih pa se nariše širok nasmeh. Tudi to je del čarovnije

Pravo darilo za takšno priložnost je obesek v podobi njihovega astrološkega znamenja, verižica s prvo črko njihovega imena, uhani ali prstan. Tukaj najdete še več idej za popolna božična darila.

Nakit bo prekrasen spomin na to posebno obobje, na vas in trenutek, ko ste ga/jo razveselili s skrbno izbranim darilom.

  • Z nakitom obeležite (posebno) obletnico.

Posebna obletnica si zasluži posebno pozornost. In kaj bo lepšega, kakor vašo življenjsko sopotnico presenetiti z nakitom? Obletnice so lahko tudi popolnoma druge, kakor poročne: presenetite dragega ob okrogli obletnici njegovega podjetja, najboljšo prijateljico ob okrogli obletnici vajinega prijateljstva …

  • Nakit zaokroži poročni videz.

Da si bodoča ženin in nevesta izmenjata darilo tik preden stopita pred oltar, je ponekod že stalnica. Kot zahvalo pa se z nakitom lahko še pred poroko bodoča mladoporočenca zahvalita svojima pričama, še posebej, če bodo lahko nakit uporabili kot dopolnilo k celotnemu poročnemu videzu.

Prav tako lahko mati bodoči nevesti podari nakit kot darilo ob poroki, s katerim bo nevestin videz dobil piko na i, pa še k tistemu simboličnemu »nekaj modrega, nekaj starega, nekaj novega in nekaj izposojenega« bo pripomogla s popolnoma novim kosom nakita

  • Nakit kot potrdilo vloženemu trudu ob diplomi.

Matura, diploma, magisterij ali celo doktorat so dosežki v življenju, ki so vredni praznovanja in posebnega darila.

Z izbranim kosom nakita starši ali drugi sorodniki pokažejo ponos na diplomanta in njegov oziroma njen vloženi trud.

Obdarovanec pa bo lahko darilo nosil v naslednjem življenjskem obdobju, nakit pa ga bo vedno spominjal na uspehe, ki jih je sposoben doseči.

  • Nakit – za velike in male priložnosti.

Zakaj je nakit tako priljubljeno darilo? Ker ga vsakdo rad prejme, če je le podarjeno v primernem trenutku. Je vsestransko darilo, ki poudari posebno vez med človekoma, ali pa je dobra rešitev v sili, če obdarovanca ne poznamo dobro ali pa preprosto ne vemo, s čim bi ga še razveselili.

Rojstvo otroka, krst, rojstni dan, obletnica, poroka, darilo za maturo, slovo od dolgoletnega sodelavca ali sodelavke, nova služba … Priložnosti, ko lahko podarimo nakit, je res veliko. Kadar ste v dvomu, ali bo nekomu darilo všeč, vam bo izkušen in strokoven mojster Branimir Boršič z veseljem svetoval pri vseh odločitvah, tako da ni razloga za skrb, da bi izbrali neprimerno darilo za osebo, ki jo želite razveseliti z nakitom.

Simbolika in pomen izbranega nakita

Vsakdo rad prejme darilo, še posebej, če je lepo zavito ali ga prejmemo v razkošni embalaži, v kakršni je navadno nakit. V veselje pa nam je tudi podarjanje darila, saj s skrbno izbranim presenečenjem pokažemo obdarovancu, koliko nam pomeni. Ko podarjate nakit, so besede povsem odveč, saj ima vsakkos svoj simbolični pomen.

  • Romantični, ljubezenski pomen: zaročni prstan in poročni prstan, prstan ob obletnici, »neskončni« prstan (z diamanti obkrožen obroček, ki simbolizira neskončno ljubezen in predanost, podarja pa se ob posebnih obletnicah poroke oziroma zveze, na primer za zlato poroko).
  • Simbolika ob posebnih dosežkih: pečatni prstan, prstan kot nagrada za kulturna ali športne dosežke (Borštnikov prstan, NFL prvenstveni prstan), akademski prstan, verižica ali zapestnica (za diplomo ali doktorat).
  • Nakit s posebnim pomenom: prstan prijateljstva, prstan ali verižica ob rojstvu otroka.
  • Verska simbolika: verižica z obeskom v obliki križa, angela ali simbola druge vere, ki se podarja ob krstu, svetem obhajilu in podobnih pomembnih dogodkih.
  • Nakit za dopolnitev videza, umetniški kosi (rojstni dnevi, obletnice ipd.): uhani, zapestnice, verižice.

Sedaj veste, zakaj je nakit popolno darilo za osebo, ki vam je pri srcu, in ob kateri priložnosti boste njegov/njen dan polepšali z izbranim kosom nakita.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja